A műanyag riasztó ütemben jut be óceánjainkba és a tengereinkbe


De van egy sarkalatos pillanat, amikor vagy szemétté válik – és veszélyt jelent a tengeri élővilágra – vagy összegyűjtik és valami vadonatújat készítenek belőle. A Herman Miller ennek a hulladéknak új életet ad azáltal, hogy újratervezi termékeiben. Az Aeron zöldebb, mint valaha! Mostantól minden Aeron szék akár 1,13 kg óceánból gyűjtött műanyag hulladékot fog tartalmazni, ami azt jelenti, hogy éves szinten a Herman Miller 150 tonna műanyagtól kíméli meg természetes vizeinket. Gondoltad volna, hogy ez nagyjából 13 millió PET palackkal egyenlő?


HERMAN MILLER LANDING PAGE

CHAIR FROM THE OCEAN

AERON FROM THE OCEAN


Tudtad? Kutatások szerint évente 50 milliárd palackos víz fogy. Nem reklámozott tény szerint 1 db műanyag palack előállításhoz háromszor annyi víz szükséges, mint amennyi vizet töltenek bele, tehát egy 1 literes PET palack előállításhoz 3 liter víz szükséges. A gyártás során felhasznált vízből szennyvíz lesz, amely visszakerül a természetbe vagy szerencsésebb esetben valamelyik szennyvíztisztító telepre.

17 millió hordó olaj (1 hordó olaj kb. 160 litert tesz ki) használódik el minden évben a PET palackok gyártására, ez több mint 1 millió autó tankolása egy teljes éven keresztül! Napjainkban az erőforrásokhoz való hozzájutás egyre bizonytalanabbá válik. Mit gondolsz, mennyi olajra van szükség 1 PET palack gyártásához?


A PET palack újrahasznosítható, ám ha kikerül a környezetbe, akkor 500-1000 év kell a lebomlására, mialatt mérgezi a vizeket, a talajt, a növény- és állatvilágot. Az Óceán Felügyelőség (Ocean Conservancy) jelentései szerint az óceán partjain a leggyakrabban talált szemét a műanyag szatyrok és flakonok. Az óceán minden négyzetmérföldjére (1,6x1,6 km terület) 46 000 úszó műanyag darab jut, ez 55 m2-enként egy műanyag szemét. Becslések szerint emiatt a világon legyártott műanyagok 10%-a az óceánok fenekén landol.

És még nincs vége… Hamarosan jövünk a további újdonságokkal!

 AERON SZÉK TERMÉKOLDAL