H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73. T+ 36-1-200-9998
HU | EN
Az Europa Design a Herman Miller forgalmazója 1996 óta Magyarországon.
Designoffice és HermanMiller Ergonómia

HermanMiller

Ergonómia

HOME > ERGONOMIA

"Ergonómiai támasztás"

Két fő területre bontható
" A gerinc és medence megtámasztása az egész ülés alatt "
" Folyamatos támasztás, mozgás közben is "

Több mint egymillió éve történt, hogy az ember elkezdett felemelkedve járni. Hogy egyenesen és egyensúlyunkat megtartva tudjunk járni, a gerincoszlopban egy kétszeres S görbület keletkezett. Az emberi testet arra tervezték, hogy mozogjon, és nem pedig arra, hogy üljön. Álló helyzetben teljesen szabadon mozoghatunk. Amikor fáradtak vagyunk, fekvés során az izmok és az ízületek teljesen felszabadulnak a nyomás alól.

Herman miller ergonomia

Hogy az ülés során kijavítsuk helytelen testtartásunkat, és megtaláljuk a megfelelő ülőpozíciónkat, a tervezők és a gyártók csípőtámasszal ellátott széket alkottak meg.

2002-ben Brock Walker, az emberi vázrendszer rendellenességének specialistája, megállapította, hogy a gerinc helyes tartása a medence helyes pozícióján múlik. Ha a medence elfordul, hátrabillen, a gerinc alakja megváltozik. Amikor a medence előre fordul, a gerincoszlop felveszi természetes pozícióját, ilyenkor alakjában egy kétszeres S görbület van. Bill Stumpf segítségével Dr. Walker megalkotta a PostureFit deréktámaszt, hogy a medence hátrabillenését megakadályozza. A deréktámasszal megelőzheti a helytelen ülés következtében fellépő problémákat, így elkerülheti a későbbi gyógykezeléseket. A PosturFit deréktámasz olyan ergonómiai áttörés volt, hogy később a Mirra és a Celle tervezői is beépítették a háttámlába. Az előredőlés szintén segíti, hogy helyes tartásunk legyen. Az ülés előredőlési lehetősége nélkül a számítógépet használók folyamatosan azt érzik, hogy távol vannak a képernyőtől, ezért ahelyett, hogy jobban előredőlnének, az ülőlap elülső széléig tolják magukat. Az izmok egy ideig még megtartják a helyes pozíciót, de utána elfáradnak, és az ülő háta meggörbül. Az ülőlap előrebillenése lehetősége biztosítja a számítógéppel dolgozók számára, hogy egész nap megfelelő legyen a testtartásuk. Mint álló helyzetben, a hát 90 fokban eldől, ha a medence 4 fokot elfordul. De itt nemcsak a gerinc megtámasztásáról van szó, hanem arról is, hogy ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a test természetes biomechanikus mozgást végezzen. Ahogy Bob Propst mondja, hogy az ember fizikailag úgy fejlődött ki, hogy sok dolgot tudjunk jól csinálni, és nem arra, hogy egy dolgot csináljon állandóan. A testünknek állandó mozgásra van szüksége, hogy friss oxigént juttasson a szervezetbe, és ezzel egy időben megszabaduljon a tejsavtól és káros anyagoktól. Hasonlítsuk az ülő ember testét egy öntözőcsőhöz. Mihelyst leülünk, ez a tömlő két ponton megtörik, így a véráramlás részben akadályozva van, s ezáltal a tápanyag- és az oxigénelállatás sem megfelelő. Emiatt fáradtabbnak érezzük magunkat. Ülés során ezért mindig figyeljen arra, hogy a helyes véráramlás biztosítva legyen.

Az emberi vázrendszer úgy működik, mint egy sátor. A gerincoszlop a legfőbb tartórúd. Az izmok a kötél szerepét töltik be, így biztosítják testünk stabilitását. Támassza meg az egyik oldalát, és a másik oldalon lévő izmok meg fogják gátolni, hogy eldőljön. Amikor helytelenül tartjuk magunkat, a porckorongokra nagy nyomás nehezedik, és emellett a csípőtájékon lévő izmok is túlterhelődnek. Ha hátradőlünk, csökkentjük a porckorongok terhelését, és elősegítjük a helyes véráramlást. Álló helyzetben a csigolyák közötti porckorongra nehezedő nyomás körülbelül 100%. Ha leülünk a nyomás 140%-ra emelkedik. A szék mozgását biztosító mechanikák segítségével hátradőlhetünk a székben, és így enyhíthetjük a nyomást.

Herman miller ergonomia

A férfiaknak és a nőknek eltérő az anatómiai felépítésük. A nőknek, hogy gyermekeiket ki tudják hordani, szélesebb a csípőjük. A férfiak törzse szélesebb, ami még a halászó-vadászó életmód öröksége.

Herman miller ergonomia

Tehát, amikor leülünk, a férfiak súlyának a 70%-a, a nőknek pedig az 50% a felsőtesten oszlik el. Ezért nagyon fontos, hogy az, aki ül, a szinkronmechanikát működtető rúgóerőt tudja szabályozni. Még két ugyanolyan súlyú embernek is különböző súlyú lehet a törzse, ennél fogva különböző rúgóerőre van szüksége előre és hátra dőléskor. A PostureFit megtámasztja a medencét, amikor leülünk, és amikor hátradőlünk, és ezzel egész napon át helyes tartást biztosít számunkra. A természetes hátradőlés mozdulatsora a dőléssel kezdődik, és ezt követi a test három legfontosabb forgópontjának (csípő, térd, boka) elmozdulása. Hátradőléskor, a háttámlának észrevétlenül (szinkronban) kell követnie mozgást. Ha azonban rés van a hát és a szék támlája között, a székben ülő számára ez a mozgás nem marad észrevétlen.

"Ergonómiai tanulmányok"

Miért vásárolnak székeket? Hogyan segíthetünk a felhasználóinknak a döntésben?

A vásárlás többnyire a bizalmon alapul, ezért igyekszünk a lehető legjobb kapcsolatot kiépíteni a vevőinkkel. Célunk, hogy feltérképezzük vevőink valós szükségleteit, és hogy megértsük, hogy ezen szükségletek min alapulnak. Sokan fontosnak tartják, hogy munkatársaik és alkalmazottaik számára ergonómikus székeket biztosítsanak, hiszen így hatékonyabbá tehetik munkavégzésüket. Mások design ikonokkal rendezik be irodájukat, hogy magukhoz vonzzák és megtartsák a magasan képzett, megbízható munkaerőt. Megint mások egyszerűen csak jobb munkakörnyezetet szeretnének kialakítani. A mi ügyfeleink azért vásárolják székeinket, hogy munkatársaik és alkalmazottaik egészségesebben és hatékonyabban dolgozzanak Így ez az egész középpontjában nem a SZÉKEK, hanem az EMBER áll.

Herman miller ergonomia

Maga az ÜLÉS és nem az ÜLOBÚTOROZÁS

Herman miller ergonomia

Az 5 fő szempont az Aeron, a Mirra és a Celle tervezésénél:

- Ergonómiai támasz
- Kényelem
- Eltérő emberi méretek
- Tartósság
- Környezetvédelem

"Eltérő emberi méretek"

Ez azt jelenti, hogy nagyon különbözőek vagyunk. Egy munkaszéknek pedig úgy kell hozzáidomulnia a benne ülőhöz, mint ahogy egy ruhadarab simul a test formájához. Nem lehet túl nagy, és nem lehet túl kicsi sem.

Ahhoz, hogy egy széket a lehető legtökéletesebben tudjuk saját testalkatunkhoz formálni, egyéni beállítási lehetőségekre van szükség. A maximális kényelem eléréséért fontos, hogy egy szék esetében állítható legyen az ülőlap magassága, és a mélysége, hogy a kartámasz pozíciója több irányban is változtatható legyen, valamint, hogy szabályozható legyen a szék mozgását biztosító rugóerő. Túl azon, hogy a Herman Miller három legjobb széke esetében ezek mind egyénileg állíthatóak, az Aeron Pellicle-je, a Mirra TriFlex és az AireWeave anyaga, valamint a Celle Celluar rugózása automatikusan igazodik az ember testalkatához. Az Aeron a mai napig egy forradalmi jelenségnek számít a székek történetében azáltal, hogy három különbözö méretben (A, B, C) kapható, gondolva a nem átlagos testalkattal rendelkezőkre is. Ugyanakkor nem minden vállalat akarja ennek a lehetőségeit kihasználni, és sokkal inkább kedveli a mindenki számára megfelelő egy méretű székeket, így a Mirra és a Celle tervezésénél az ő visszajelzéseiket vette a Herman Miller alapul. Ugyanakkor, ha egy szék állítható, nem jelenti minden esetben azt is, hogy jó. Az állítható mélységű ülőlapú székeket azért tervezték, hogy kényelmes ülést biztosíthassanak a különböző magasságú emberek számára. Az állítható magasságú háttámla következtében sok szék ülőlapja elmozdul a háttámlától. A kettő között keletkezett rést kényelmetlennek érezzük, ezért előrébb csúszunk az ülésen, aminek eredménye, hogy a medence és a derék eltávolodik a háttámlától. Hátradőléskor ez a távolság még nagyobb lesz. Hogy elkerüljük ezt a problémát, a Studio 7.5 a Mirra szék tervezése során megalkotta a FrexFront-ot. Ez egy olyan okos gördülő, mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy a fenti esetben az ülőlap elülső széle lefelé forduljon, ezáltal rövidebbé váljon.

"Kényelem"

Bill Stumpf: Nagyon vékony az a határ, aközött amikor a test kényelmesen érzi magát, és amikor nem. Ha a cipőd kényelmetlen, akkor annak tudatában vagy. Hogyan juttathatunk el valaki oda, hogy kényelmesen érezze magát? El kell érni, hogy ne legyenek tudatában adott helyzetüknek, és ez a feladat nem egyszerű.

Alapvetően két oka van annak, hogy az ülés során kényelmetlenül érezzük magunkat. Az egyik a nyomás egyenlőtlen eloszlása. A másik a hőmérséklet szabályozhatatlansága.

Amikor leülünk, a farizmaink oldalra csúsznak, így a farcsont (vagy ülőcsont) a zsírpárnákon és a bőrön fekszik. Az ember testsúlyának 50-70%-a a felsőtesten lesz. Ennek súlya az ülőcsőntokra nehezedik, elvágva a véráramlást. Függetlenül attól, hogy mennyire szivacsos a párna, a két csontra nehezedik az egész súly.

Egy nyomástérkép segítségével azonosíthatja a különböző helyen fellépő nyomóerőt. Egy hagyományos szivacsos szék nyomástesztje után azt az eredményt kaptuk, hogy a nyomás alapvetően két területre koncentrálódik: az ülőcsontok környékére és a hát deréktájékára, különösen akkor, ha a szivacs teljesen besüpped és összenyomódik.


Herman miller ergonomia Herman miller ergonomia

Ugyanezt a vizsgálatot elvégeztük a Herman Miller Aeron székén is. Az eredmény teljesen más lett...

Ezen az ábrán az ülőcsontok elhelyezkedése jól kivehető, de ami még ennél is fontosabb, hogy a nyomás a lábakon egyenletesen oszlik el, így ez meggátolja a diszkomfort érzés kialakulását. Az ábrán jól látható emellett, hogy a nyomás a háton sokkal nagyobb területen oszlik el. A különbséget nagymértékben a két szék eltérő anyaga okozza. Az egyszerű háló hamar megereszkedik, végül el is veszti formáját. Ha az anyag nem rugalmas, akkor folyamatosan tágul és nyúlik, míg végül a székünk egy függőágyhoz lesz hasonlatos. A diszkomfortérzet másik oka, hogy a hőmérsékletet nem lehet szabályozni. A kényelmes szék egyensúlyt teremt az egyén és a környezet hőmérséklete között.

Amikor melegünk van, izzadunk. Amikor fázunk, reszketünk. A test mindig egyensúlyra törekszik. A szivacs nagyon erősen szigetel, így meggátolja a szabad levegőáramlást, így a test nem fogja tudni eldönteni, hogy izzadjon vagy remegjen-e. Az izzadás során a folyadék nem tud eltávozni a bor felszínéről, ami borirritációhoz vezet, hiszen a ruha folyamatosan hozzádörzsölődik a bőrhöz. Az ülőlap a szék azon része, amely az egész súlyt hordozza, így tervezési szempontból a legnehezebb feladatot jelenti. Sok piacon lévő széknek van lélegző háttámlája, de kevésnek van légáteresztő ülőlapja. A comb és a fenékrész emiatt meleg marad, ami, különösen nyáron, kényelmetlenséget jelenthet az ülés során.

"Tartósság"

A Herman Miller az egyetlen olyan cég, ami 24 órás használatra adja garanciáját.

A szivacsos és szövetes székekre általában 5 év garanciát szoktak adni, általában napi 8 órás használat esetén. Ha napi 24 órát használják a széket, a garancia arányosan csökken, így a jótállás másfél évre szól csupán. Így nemcsak a munkatársai fognak a szivacsos székben izzadni, hanem a pénzügyi igazgató is izzadni fog.

Europadesign © 2021 | All rights reserved | Powered By Twipsi © MVC Framework