Herman Miller: Future of work


A távmunka már a pandémia előtt sem volt ismeretlen fogalom, de a világjárvány felgyorsította a terjedését a világban.


A Herman Miller a hibrid munkavégzés igényeinek megfelelően új munkaterületeket alakított ki Living Office koncepciójában.


A világ vezető irodabútorgyártó cége, a Herman Miller folyamatosan figyelemmel kiséri a munka világában történő változásokat. A Future Forum felmérése alapján, amit 10.000 fehérgalléros munkavállaló körében végeztek, a megkérdezettek 93 százaléka rugalmasságot szeretne a munkavégzés idejében, míg 76 százalékuk a munkavégzés helyében. A CNN jelentése szerint a cégek 70 százaléka legalább részidőben a jövőben is megadja dolgozóinak a home office lehetőségét. A Harvard Business School felmérése ezt dolgozói oldalról támasztja alá: a megkérdezett alkalmazottak 81 százaléka a hibrid munkavégzést részesíti előnyben és nem szeretne öt napot az irodában dolgozni.


A Herman Miller három stratégiát dolgozott ki a pandémia hozta iroda vs home office munkavégzésre.


Az „Office-first” stratégia keretében az iroda marad a munkavégzés elsődleges színtere, és néhány munkavállalónak engedi az otthoni munkát.

A „Hybrid” struktúrában a munkavállalók választhatnak maguknak egy napot, amikor otthonról dolgozhatnak.

A „Remote-first” stratégiában pedig a home office lesz a munkavégzés elődleges helye.


A munkavállalók többségének, két nap home office-t számolva, a munkavégzés idejének 40 százalékában ergonómialailag nem megfelelő a munkakörnyezete. Ezért a Herman Miller felhívja a munkáltatók figyelmét arra, hogy a megváltozott körülmények miatt dolgozóik otthonában is ugyanolyan figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő ergonómiai berendezésre és kiegészítőkre, mint az irodában. Ráadásul a Herman Miller saját felmérése szerint a 19.000 megkérdezett 59 százaléka azt válaszolta, hogy az otthoni munkavégzésnél nehézséget okoz számára a koncentráció. Viszont a hibrid modell nagyban növeli a munkavállalói lojalitást és elkötelezettséget.

A Herman Miller új koncepciójának kiinduló pontjában az irodatér rugalmas kialakítása, valamint olyan funkciókkal történő bővítése áll, amelyek hiányoznak az otthoni munkavégzés vagy a távmunka során. Ezeknek megfelelően három területet határoztak meg: a szocializációt, a kollaborációt és az összpontosítást igénylő egyéni fókuszmunkát.

REUNION PLAZA

A szocializációs tér egyértelműen erősíti a közösséghez tartozás érzését.

A szocializáció egyik tere a Reunion Plaza, amely az élénk társasági életet, a közösségi tevékenységeket szolgálja ki az iroda középpontjában. Az iroda szívét alkotó területen az informális kommunikációnak megfelelő ülőbútorok – szófák, fotelek – és tárgyalósarkok kapnak helyet. Az Open Forum ennek hivatalosabb változata, amely cégen belüli és külső partnerekkel folytatott megbeszélések, valamint prezentációk, előadások helyszíne. A berendezés lényege a résztvevők létszámához és a funkcióhoz alkalmazkodó könnyű és gyors átrendezhetőség.


A kollaborációs terület elsősorban a hosszú időn keresztül tartó csapatmunka színtere.

KOLLABORÁCIÓS TÉR

A kollaborációs területen két zónát alakít ki a Herman Miller: a Szomszédságot és a Dinamikus Tárgyalókat. A Szomszédság az a hely, ahol az ember nap mint nap megfordul. A kialakítása, hogy mennyi fókuszmunka és mennyi csapatmunka végzésére alkalmas munkaállomás legyen, a feladathoz tartozó jogosultság, felelősség és a kompetencia függvénye. Ennek megfelelően a munkaállomások jobban vagy kevésbé elszigeteltek egymástól. A gyorsan átrendezhető Dinamikus Tárgyalók a klasszikus tárgyalók helyett görgős fotelekkel és könnyű asztalkákkal vannak berendezve, amelyek igény szerint alkalmasak a videokonferenciák vagy gyors megbeszélések lebonyolítására.

OFFICE BY HERMAN MILLER

Mivel a home office során gyakran lépnek fel a koncentrációt zavaró tényezők, ezért az egyéni munkavégzést és összpontosítást segítő területeket is ki kell alakítani az irodában.

Az egyéni fókuszmunka négy területe a Tanterem, a Csendszoba, a Fókusz szoba és a Pihenő. A Tanteremben mások közelében lehet elmélkedni, dolgozni, tanulni, felkészülni a feladatokra. A Csendszoba fotelekkel berendezett melegséget árasztó terében a többiekkel együtt lehet feltöltődni, élvezni a pihenés perceit. A Fókusz szoba üvegfallal elválasztott, hangszigetelt fülkéiben nyugodtan lehet az aktuális feladatra koncentrálni vagy akár video beszélgetést folytatni a távmunkában dolgozó kollégákkal. A Pihenő szoba a mentális egészég szellemében a teljes elvonulás helye, ahol a kényelmes fotelekben, kanapékon feltöltődhetnek a munkatársak, megpihenhetnek egy-egy fárasztó napon.


cikk forrása: https://www.hermanmiller.com/en_eur/research/categories/white-papers/looking-forward/