Önöknek mennyire környezet- és klímabarát az irodája? Vajon a zöld növények mellett az irodabútorok is megfelelnek a fenntarthatóság követelményeinek? Az Europa Design gyártó cégei, köztük a Herman Miller az ESG szempontjainak megfelelően készíti termékeit. Próbálja ki a Herman Miller legújabb fejlesztését, az Asarit, és rendezze be otthonát és irodáját ezzel a kényelmes és környezetbarát székkel.


Herman Miller Classic Aeron

A 19. század közepétől, az asztali munkák terjedése óta, a mérnökök továbbra is azon dolgoznak, hogyan tehetnék még kényelmesebbé, egészségesebbé a több órányi ülést. A széknek segítenie kell a testtartás javításában és a kényelem szintjének emelésében a háttámlától, az ülésmagasságtól a kartámaszig, valamint a stabilitásig. 

Az ergonómia fogalma 1994-ben, a Herman Miller Aeron székének megjelenése után került szóba, amely az internet boom hajnalán jelent meg. Az ergonómiai kutatás és tervezés legújabb eredményeit egyesítve kifejlesztették a világ legkeresettebb irodai székét, a legendás Classic Aeron széket. Azóta a 100 éves Herman Miller világszerte elismert bútormárkává nőtte ki magát, a tervezésben vezetőként és innovátorként a 20. század legbefolyásosabb és legikonikusabb tervezőivel dolgoztak együtt – olyan tervezőkkel, mint Charles és Ray Eames, George Nelson, Isamu Noguchi, Alexander Girard. Olyan darabokat készítettek, amelyek az ipari formatervezés klasszikusává váltak. A Herman Miller ma is folytatja az előremutató tervezés és innováció hagyományát; partnerséget ápolnak az ipari tervezők következő generációjával, akik megküzdenek az ergonómiai, antropometriai és a folyamatosan alakuló minősítési kihívásokkal, amelyekkel a mai modern munka világában szembesülünk.

Az ESG minősítés (Environment (Környezet), Social (Szociális), Governance (Irányítás)) kritériumai tájékoztatnak egy vállalat környezet- és klímabarát magatartásáról, a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságáról, vagy az irányítási és ellenőrzési folyamatok alkalmazásáról. Az elmúlt években azonban a fenntarthatóság egyre jobban előtérbe került. Ahogyan az ESG betűszó is mutatja alapvetően 3 pillérből áll az alkalmazott mutatószámrendszer, amely leginkább a vállalatok működésének környezetre, társadalomra gyakorolt hatását próbálja megfogni, illetve azonosítani a működéssel kapcsolatos kockázatokat. A három pillér az alábbi fő témaköröket jelenti, és a mutatószámok is ezzel kapcsolatosak. A teljesség igénye nélkül a mutatószámok között megtalálható a CO2 kibocsátás, az energiafogyasztás, a munkavállalói elégedettség, a fizetésbeli különbségek és a nők aránya. Az ESG adatok forrása egyrészt lehetnek a vállalati beszámolók, a cég már közzétett fenntarthatósági jelentései és a külső minősítők egyéb adatai, amely alapján kialakítják egy-egy vállalat értékelését.

Iparáganként eltérő mutatószámok alapján hasonlítjuk össze a cégeket, az ESG mutatószámok leginkább iparágakon belül érdemes értelmezni.

Az MSCI besorolása alapján 6 kategóriába kerülhetnek a cégek:

 • CCC és B: ESG szempontok alapján az iparágban lemaradó vállalatok
  BB, BBB, A: Átlagos ESG mutatókkal rendelkező vállalatok
  AA és AAA: Az iparágban vezetőnek számító cégek ESG szempontbólESG

ESG mutatószámok rendszerezése témák szerint
Forrás: MSCI, KBC Equitas

A Herman Miller 2020-ban második éve került fel az Investor's Business Daily (IBD) listájára, amely a legjobb 50 legjobb környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) vállalat listáján szerepel. A Herman Miller az egyetlen háztartási/irodai bútoripari vállalat, amely felkerült a listára. Az IBD Top 50 legjobb ESG-cégek listája az MSCI ESG Researchtől 2020. augusztus 3-án AAA vagy AA ESG-besorolással rendelkező vállalatokat tartalmazza, 2020. október 13-án pedig a legmagasabb IBD Composite-minősítést, amely az alapvető és technikai tudás széles körű erejét tükrözi. 

A Herman Miller platina minősítést kapott az EcoVadistól a Vállalati társadalmi felelősségvállalás kategóriában, ezzel bekerült a legjobb 1%-ba. Herman Miller zsinórban tizenharmadik tökéletes pontszámát szerezte meg az Emberi Jogi Kampány Alapítvány Vállalati Egyenlőségi Indexén, és a DiversityInc 2020 figyelemre méltó vállalatává nevezték ki a toborzási erőfeszítések, az alkalmazottak fejlesztési lehetőségei, a vezetői elszámoltathatóság és a beszállítói sokszínűség miatt.

„Elkötelezettségünk az iránt, hogy az üzletet jó erőként használjuk, vállalatunk minden területére kiterjed, és mélyen beágyazódik stratégiánkba és értékeinkbe. Munkatársaink minden nap azon dolgoznak, hogy olyan eredményeket érjenek el, amelyek mind érdekelt feleink, mind bolygónk javát szolgálják. Örömünkre szolgál, hogy erőfeszítéseiket elismerik, és megtiszteltetés, hogy bekerültünk az IBD 50 legjobb ESG vállalata közé” – mondta Jeff Stutz, a Herman Miller pénzügyi igazgatója.


HM Asari 01A Herman Miller legújabb fejlesztése az Asari

A Herman Miller legújabb, idén szeptembertől elérhető, fenntartható és egészségmegőrző fejlesztése a Naoto Fukasawa japán tervezővel együttműködésben készült Asari Chair, a gyártó eddigi legszebb ergonomikus puha széke. Fukasawa számos jól ismert márka és vállalat termékfejlesztésén dolgozott szerte a világon és számos díjat nyert. Az Asari szék eredetileg szobornak készült, a természetben található szerves formák ihlették. Az Asari – japánul kagylót jelent –, ​​a szék háttámlája formájának antropomorf metaforája, ívelt alakja és szegmentált hátrésze révén a kagyló héját idézi. A Maharammal együttműködve a székeken használt textíliák fenntartható forrásból származó gyapjúból és Európából származó poliészterből készülnek. Lehetőség van bőrre is, amely észak-olaszországi bőrgyárból származó prémium anyagok felhasználásával történik, magas és középső támla magasságban is elérhető.

„Az volt a célom, hogy örömet keltsek és egy új formát alkossak, amely végül a következő kárpitozott ikonná válhat. A tervezési szellemiségem alapvető része, hogy életmódunkat leegyszerűsítsem, minden alkotást átitatva olyan vonzerővel, amelytől az emberek kedvesek, időtlenséggel és hosszú élettartammal, amely fokozza az emberi folyamatokat” – nyilatkozta a tokiói tervező.


HM Asari tervezőNaoto Fukasawa, az Asari designere


HM AsariA Herman Miller Asari magas és középső támla magasságban is elérhető

Az Asari az önbeállító, ergonomikus ülésével otthonunkba hozza az iroda legjavát, esztétikus és barátságos, személyre szabottságot kínál a bőr és szövet opciók révén. A nyolc monokróm színben kapható kárpitozott egység inkább kényelmi darabnak tűnhet, mindazonáltal a design a mai, folyamatosan változó munkakörnyezethez készült. 


HM Asari 03Herman Miller Asari a mai, folyamatosan változó munkakörnyezethez készült

A szabadalmaztatott PostureFit támasz segít a gerinc természetes illeszkedésében, támogatja a keresztcsonti régiót, ápolva a gerinc természetes S-alakját, aktiválja az egészséges testtartást. Alkalmazkodik a hát alsó részének körvonalaihoz, kitöltve az űrt ott, ahol találkozik a székkel a gerinc. Ergonómiailag a felhasználók széles körét az önbeálló szinkron dőlésszög támogatja, beállítási igény nélkül – kiváló a különböző környezetekhez. Amíg a szinkron, önbeálló dőlésszög természetes mozgást biztosít, addig az üléspárna minimalizálja a nyomáspontokat és támasztást nyújt. A különböző sűrűségű réteges hab egy kontúros ülőfelületen minimális nyomáspontokat biztosít. A réteges, kontúrozott hab biztosítja a kárpitozott szék kezdeti kényelmét, az integrált rugalmas peremek és panelek pedig hosszú távú előnyöket biztosítanak. 

Az alap, a karok és a széktest egy színben kapható, két háttámlával és nyolc színben. A soft shell belsőben rejlik az innovatív ergonómia, amely otthoni vagy irodai felhasználók széles körét támogatja. A forma és a funkcionalitás paradigmája, a szék lágy ívekkel és kárpitozott kerettel büszkélkedhet. A teljes testet támogatja a "szakrális régiót a gerinc természetes S-alakjának ápolása érdekében", és "önálló szinkron dőlésszöggel" rendelkezik, így segít fenntartani az egészséges testtartást.  


HM Asari 04Herman Miller Asari segít fenntartani az egészséges testtartást


A Hermen Miller Asari szék jellemzői:

 • 1. Integrált PostureFit – Támogatja a szakrális régiót, hogy ápolja a gerinc természetes S-formáját, és aktiválja az egészséges testtartást.

 • 2. Önbeállító szinkron dőlésszög – Ergonómikusan támogatja a felhasználók széles körét beállítás nélkül. Kiváló különböző környezetekhez.

 • 3. Kontúrozott ülés – Különböző sűrűségű réteges hab egy kontúros ülőfelületen, rugalmas peremmel és panelekkel minimális nyomáspontokat biztosít

 • 4. Hight-Back és Mid-Back opciók

 • 5. Színes opciók – Az alap, a karok és a széktest egy színben kapható

 • 6. Három Maharam kárpitozási lehetőség

 • 7. Fix és állítható magasságú kar opciók – Az állítható karok éppen a megfelelő kényelmi magasságba teszik őket


HM Asari 05Herman Miller Asari – a Maharammal együttműködve a székeken használt textíliák fenntartható forrásból származó gyapjúból és Európából származó poliészterből készülnek

 HERMAN MILLER ASARI  MILANÓI BUTORVÁSÁR 2023 ÉS ESG  100 ÉVES A HERMANN MILLER