Az irodai ülés evolúciós folyamata a Herman Miller Aeron székével.

Herman Miller Aeron

Ha nem akarjuk, hogy szó szerint gerincbe törjön a karrierünk, akkor álmaink állása mellé szükséges egy álom kényelmes szék, amely minden percben követi testmozgásunk, amellett hogy optimális támaszt nyújt a gerincoszlopnak. Egy ergonómiailag kifogástalan szék nemcsak egészségünk megőrzése és a mozgásszervi panaszok megelőzése végett elengedhetetlen, de a munkavégzés hatékonyságát is növeli, hiszen a szabad véráramlással elegendő oxigén és tápanyag jut sejtjeinkbe, nem fáradunk el és jobban tudunk feladatainkra összpontosítani.

Az Aeron első változata forradalmasította az irodaszékeket 1994-ben, hiszen nem egyszerűen az emberek ülésmódját változtatta meg, hanem a gondolkodásmódjukat, hogy milyen is legyen egy irodaszék. Tervezői, Bill Stumpf és Don Chadwick igazán korszakalkotó irodaszéket hoztak létre, amelynek ergonómiai megoldásai kiállták az idő próbáját.

Az eltelt több mint húsz évben teljesen megváltozott a munka világa, a munkahelyi környezet, ezért a világ második legnagyobb irodabútor-gyártó cége, a Herman Miller arra kérte fel az Aeront megalkotó tervezőpárost, hogy a 21. század munkakultúrájának és technológiai fejlődésének fényében gondolják át a kultikus irodaszéket. A designerek a Herman Millerrel együtt nem egyszerűen újratervezték a széket, hanem a már meglévő mesterdarabot egy még magasabb szinten alkották újra. A tervezési-fejlesztési folyamat ahhoz hasonlítható, mint amikor egy-egy ikonikus filmet vagy zenei albumot egy új közönségnek adnak ki, a Herman Miller Aeron szék egy új munkahelyi kultúra, új munkavállalók és új munkahelyi környezet számára született újjá, ismét forradalmasítva az ülés és a szék kultúráját. Bill Stumpf és Don Chadwick  a korábbinál is erősebb, „okosabb” anyagokat, még finomabb és könnyebb állítási lehetőségeket használtak. Miközben az Aeron szék jellegzetes formája változatlan maradt, ha nem is tetőtől talpig, de egészen a görgőkig megújult, magában foglalva az ülés tudományának terén folytatott kutatásokat, az elmúlt két évtized során történt ergonómiai és technológiai változásokat.

Aeron székek

 Ezért a még kényelmesebb ülés és az ülés szabadsága érdekében a Herman Miller továbbfejlesztette a PostureFit állítható deréktámaszt, és a Pellicle légáteresztő szövetet, így az új PostureFit SL és 8Z Pellicle nyugalmi helyzetben és mozgás közben is tökéletes támaszt nyújt a gerincoszlopnak. A Pellicle légáteresztő szövettel a Herman Miller búcsút mondott az irodaszékeknél addig használt habnak és szivacsnak, és a szabadalmaztatott háló természetesen idomult a test körvonalaihoz, egyenletesen elosztva a testsúlyt a háttámla és az ülőfelület között, segítve a vérkeringést. A továbbfejlesztett, új 8Z Pellicle nyolc különböző zónára osztja a megtámasztás erőssége szempontjából az ülőfelületet és a háttámlát, így növelve az üléskényelmet. Ezen kívül a légáteresztő anyag az emberi test melegét és az izzadtságot szabadon engedi kiáramolni az ülőfelületen és a háttámlán keresztül, ezáltal megőrizve az optimális testhőmérsékletet.

2002-ben Brock Walker, az emberi vázrendszer rendellenességeinek specialistája megállapította, hogy a gerinc helyes tartása a medence helyes pozícióján múlik. Ha a medence elfordul, hátrabillen, a gerinc alakja megváltozik. Abban az esetben, amikor a medence előre fordul, a gerincoszlopban megjelenik a kétszeres S görbület, hasonlóan az álló pozícióhoz. Bill Stumpffal, a szék egyik tervezőjével  Dr. Walker megalkotta a PostureFit deréktámaszt, hogy a medence hátrabillenését megakadályozza.


A PostureFit SL állítható deréktámasza a keresztcsont stabilizálása és a gerincoszlop derékmagasságban történő megtámasztása révén az egészséges álló testhelyzetet utánozza az ülés közben.

Számítógépes munkavégzésnél az ülőke előredőlési lehetősége nélkül a  székben ülők folyamatosan azt érzik, hogy távol vannak a képernyőtől, ezért ahelyett, hogy jobban előredőlnének, az ülőke elülső széléig tolják magukat. Az izmok egy ideig még megtartják a helyes pozíciót, de utána elfáradnak, és az ülő háta meggörbül. Ha hátradőlünk, csökkentjük a porckorongok terhelését, és elősegítjük a helyes véráramlást. Állóhelyzetben a csigolyák közötti porckorongra nehezedő nyomás körülbelül 100%. Ha leülünk a nyomás 140%-ra emelkedik. A szék mozgását biztosító mechanikák segítségével hátradőlhetünk a székben, így enyhíthetjük a nyomást. Az új Aeron 2.0 szék még pontosabban követi a benne ülő mozgását, és támasztja meg a gerincoszlopot, akkor is, ha éppen előre hajolva gépel a számítógép billentyűzetén vagy éppen hátrahajolva pihen vagy beszélget.

A megújult billenő mechanika nemcsak kecsesebbé vált, de sokkal finomabban mozog szinkronban a székben ülő emberrel, miközben a testünk megőrzi optimális egyensúlyát.

Az Aeron 2.0 szék nemcsak minden testhelyzetben, de minden munkakörben is jól használható az otthoni távmunkától egészen a megosztott, shared munkahelyekig vagy workshopokig. Mivel egy szék a sokrétű állíthatóság ellenére sem alkalmas minden testméret számára, ezért az új Aeron három különböző méretben, különböző testsúlyú és magasságú felhasználók számára születik újjá. Ráadásul a szék igen tartós, a Herman Miller az egyetlen cég, amely napi 24 órás használat mellett vállal 12 év garanciát.


A három méret mellett három színben is választható a különböző munkakörnyezetbe: a Grafit az eredeti Aeron szék modern változata, a semleges Szén egyaránt jól illeszkedik hideg és meleg munkakörnyezetbe, a legvilágosabb Ásvány pedig minden modern irodában jól mutat.

Az Aeron 2.0 változatával a tervezők bebizonyították, hogy egy szék nemcsak arra való, hogy üljenek benne, ennél sokat többet jelent.